ČOKOLÁDA
Kde se vzala?
Vznik
čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v
předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl
Aztéků se z původního nápoje , podávaného pouze indiánské šlechtě a
kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji
poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté
cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce
platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z
původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli,
skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z
pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla
na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku,
madeirského vína či vaječného žloutku.
Jednu
z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s
jejímiž produkty pracují i šéfkuchaři Mollica a Faletans. Má vlastní
kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii,
Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí
nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.
Na
plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku.
Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a
kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na
kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po
celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.
Tajemná moc čokolády
Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Čokoláda podněcuje dobrou náladu
Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Čokoláda pro jemnou pokožku
Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
Čokoláda
se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z
nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o
výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji
nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam
ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku
a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám
proběhne po celém těle.
Přestože
po konzumaci čokolády neúprosně přibývají kila, mnozí lidé její chuti
nedokáží odolat. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že
sladký pamlsek navzdory nepříjemnému tloustnutí skýtá mnohá pozitiva.
BERLÍN - Sto gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají přibližně stejnému množství opékaných vuřtů. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dva malé kousky denně ještě zdraví prospívají, větší množství už může tělesnou schránku ohrožovat.
Pro dobrou náladu i proti stárnutí
Přitom i nadále platí, že pořádný čokoládový nášup dokáže nabudit ke zvýšené činnosti mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.
Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plazmě.
Zpracované kakaové boby ovlivňují rovněž přirozené stárnutí lidského těla. Zneškodňují totiž volné radikály, které ji průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle. Theobromin, jejž obsahují, je podstatně účinnější než dosud žádaný kodein.
Svaly rostou, bolest se zmírňuje
Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt trudoviny, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě. Žádnou souvislost nenašli.
Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by však musel dospělý jedinec požít více než 200 táfliček denně.
Hořká je kvalitnější
Těm,
kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu.
Hořká je skutečně lepší, neboť obsahuje víc práškových kakaových bobů,
které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami.
Zdroj: Korzo
Komentáře
Přehled komentářů
https://alfa124.com
privat gyn stockholm
(privat gyn stockholm, 4. 12. 2021 12:34)
Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But think about if you added some great visuals or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the most beneficial in its field. Excellent blog! privat gyn stockholm lersri.teswomango.com/map19.php
hur länge kan man ha migrän
(hur länge kan man ha migrän, 3. 12. 2021 8:19)
I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really pleasant article on building up new weblog. hur länge kan man ha migrän giakol.prizsewoman.com/map12.php
five nails mall of scandinavia
(five nails mall of scandinavia, 2. 12. 2021 2:22)
I love it when people get together and share opinions. Great website, keep it up! five nails mall of scandinavia gueche.teswomango.com/map1.php
International social network for pet owners
(Josephviedo, 1. 12. 2021 10:27)https://vetworld.net
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49
bitcoin per i guadagni
(WilliamVam, 5. 12. 2021 13:30)