ČOKOLÁDA
Kde se vzala?
Vznik
čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v
předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl
Aztéků se z původního nápoje , podávaného pouze indiánské šlechtě a
kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji
poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté
cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce
platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z
původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli,
skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z
pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla
na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku,
madeirského vína či vaječného žloutku.
Jednu
z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s
jejímiž produkty pracují i šéfkuchaři Mollica a Faletans. Má vlastní
kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii,
Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí
nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.
Na
plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku.
Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a
kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na
kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po
celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.
Tajemná moc čokolády
Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Čokoláda podněcuje dobrou náladu
Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Čokoláda pro jemnou pokožku
Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
Čokoláda
se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z
nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o
výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji
nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam
ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku
a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám
proběhne po celém těle.
Přestože
po konzumaci čokolády neúprosně přibývají kila, mnozí lidé její chuti
nedokáží odolat. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že
sladký pamlsek navzdory nepříjemnému tloustnutí skýtá mnohá pozitiva.
BERLÍN - Sto gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají přibližně stejnému množství opékaných vuřtů. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dva malé kousky denně ještě zdraví prospívají, větší množství už může tělesnou schránku ohrožovat.
Pro dobrou náladu i proti stárnutí
Přitom i nadále platí, že pořádný čokoládový nášup dokáže nabudit ke zvýšené činnosti mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.
Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plazmě.
Zpracované kakaové boby ovlivňují rovněž přirozené stárnutí lidského těla. Zneškodňují totiž volné radikály, které ji průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle. Theobromin, jejž obsahují, je podstatně účinnější než dosud žádaný kodein.
Svaly rostou, bolest se zmírňuje
Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt trudoviny, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě. Žádnou souvislost nenašli.
Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by však musel dospělý jedinec požít více než 200 táfliček denně.
Hořká je kvalitnější
Těm,
kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu.
Hořká je skutečně lepší, neboť obsahuje víc práškových kakaových bobů,
které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami.
Zdroj: Korzo
Komentáře
Přehled komentářů
For most recent information you have to pay a quick visit world-wide-web and on internet I found this site as a best web page for most recent updates. stol med ring i ryggen harsho.teswomango.com/map8.php
frödinge kladdkaka glutenfri
(frödinge kladdkaka glutenfri, 14. 11. 2021 4:33)
I feel that is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. However should observation on some normal issues, The web site style is great, the articles is in reality nice : D. Good task, cheers frödinge kladdkaka glutenfri conlo.prizsewoman.com/map23.php
body shop nordstan
(body shop nordstan, 13. 11. 2021 19:28)
You actually make it seem so easy with your presentation however I to find this topic to be really one thing that I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and very vast for me. I am looking ahead on your next submit, I will attempt to get the cling of it! body shop nordstan grenqu.sewomabest.com/map4.php
bruna prickar på huden
(bruna prickar på huden, 13. 11. 2021 6:41)
This is a topic which is near to my heart... Best wishes! Exactly where are your contact details though? bruna prickar på huden borhoo.sewomabest.com/map20.php
dolce gusto kapslar ica
(dolce gusto kapslar ica, 12. 11. 2021 22:09)
Thanks for finally writing about > < Liked it! dolce gusto kapslar ica prophi.sewomabest.com/map10.php
bra skidjacka herr
(bra skidjacka herr, 12. 11. 2021 13:04)
Hi, after reading this remarkable paragraph i am as well happy to share my experience here with colleagues. bra skidjacka herr risis.teswomango.com/map3.php
opel admiral säljes
(opel admiral säljes, 11. 11. 2021 12:39)
Hello would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Thanks, I appreciate it! opel admiral säljes clogl.prizsewoman.com/map18.php
lock i örat efter revaxör
(lock i örat efter revaxör, 11. 11. 2021 3:42)
Hi there, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you. lock i örat efter revaxör inen.sewomabest.com/map6.php
footner funkar det
(footner funkar det, 10. 11. 2021 19:10)
Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast. footner funkar det lersri.teswomango.com/map9.php
gravid under mens
(gravid under mens, 9. 11. 2021 9:16)
I feel this is among the so much significant info for me. And i'm happy reading your article. But want to observation on some common things, The site taste is great, the articles is actually nice : D. Excellent activity, cheers gravid under mens amoc.sewomabest.com/map7.php
spa anläggningar i skåne
(spa anläggningar i skåne, 9. 11. 2021 0:30)
Wonderful, what a weblog it is! This blog provides valuable facts to us, keep it up. spa anläggningar i skåne dide.sewomabest.com/map10.php
chokladtårta med päronmousse
(chokladtårta med päronmousse, 8. 11. 2021 15:49)
Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to swap strategies with others, please shoot me an e-mail if interested. chokladtårta med päronmousse bewood.sewomabest.com/map20.php
rosa klänning med spets
(rosa klänning med spets, 8. 11. 2021 6:42)
Very energetic post, I loved that bit. Will there be a part 2? rosa klänning med spets crower.teswomango.com/map13.php
c more play via telia
(c more play via telia, 7. 11. 2021 21:50)
Outstanding post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Many thanks! c more play via telia tuca.prizsewoman.com/map7.php
novalucol och omeprazol
(novalucol och omeprazol, 7. 11. 2021 12:49)
Spot on with this write-up, I honestly believe that this site needs a lot more attention. I'll probably be returning to read through more, thanks for the info! novalucol och omeprazol geti.prizsewoman.com/map5.php
pandehår og krøller
(pandehår og krøller, 7. 11. 2021 3:57)
Wow, amazing weblog format! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog glance easy. The full look of your site is magnificent, let alone the content!
pandehår og krøller pieso.sewomabest.com/map12.php
spritsa köttbullar i ugn
(spritsa köttbullar i ugn, 6. 11. 2021 19:19)
My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated! spritsa köttbullar i ugn remog.sewomabest.com/map15.php
få bort förkylning
(få bort förkylning, 6. 11. 2021 10:23)
Wow! Finally I got a webpage from where I be capable of in fact take useful data concerning my study and knowledge. få bort förkylning sparto.prizsewoman.com/map18.php
innebandymål junior 120x90
(innebandymål junior 120x90, 6. 11. 2021 1:37)
I do consider all the ideas you have introduced to your post. They're very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post. innebandymål junior 120x90 dexro.teswomango.com/map17.php
piercing mot migrän
(piercing mot migrän, 5. 11. 2021 16:56)I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before. piercing mot migrän omin.teswomango.com/map3.php
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49
stol med ring i ryggen
(stol med ring i ryggen, 14. 11. 2021 14:09)